Tisztelt Látogató! Weblapunk és termékkínálatunk is megújult, kérem lépjen a nyitóoldalra!

Tovább a megújult nyitóoldalra

Sok feltételnek kell egyszerre teljesülnie ahhoz, hogy elkerülhető legyen a szén-monoxid mérgezés. Nézzük ezeket sorra:

  1. A beépített készülék konstrukciója megfelelő legyen, tehát csak olyan tüzelő berendezéseket használjon, melyek a vonatkozó szabványoknak megfelelnek, hibátlan és biztonságos működésre alkalmasak. Ide tartozik a füstgázelvezető kémények szakszerű kialakítása és megfelelő műszaki állapota is.
  2. A készüléket megfelelő szakképesítéssel és szakvizsgával rendelkező szakember szerelje fel és a gyártó és a vonatkozó szabványok előírásainak megfelelően helyezze üzembe. A megfelelő működéshez például a gázkazánokat mérőműszer segítségével kell gondosan beállítani.
  3. A tüzelő berendezéseket az előírások szerint rendszeresen karban kell tartatni. Ez elsősorban a kazánokra, valamint a kéményekre vonatkozik. Mind a kazánokat, mind a kéményeket évente ellenőriztesse, szükség esetén tisztíttassa, valamint a kazánokat, vízmelegítőket újra állíttassa be. A karbantartási feladatokat is kizárólag arra képzett szakember végezheti.
  4. A készülékek üzemeltetése, használata során kövesse a gyártó előírásait, elsősorban ügyelve arra, hogy a készülékekben az égéshez szükséges levegő kellő mennyiségben rendelkezésre álljon, nem szabad például a szellőző nyílásokat letakarni, betömni. Ha a kazán az égéshez szükséges levegőt a lakótérből kapja, a tömör légzárású nyílászárók, a konyhai elszívó, de akár a WC szellőztető ventillátora is előidézheti a szén-monoxid lakótérbe jutását.
  5. És még ha a fenti pontok szerint jár is el, előfordul, hogy meghibásodás, kedvezőtlen időjárási körülmények, vagy mások gondatlansága miatt mégis szén-monoxid jut a lakásába.

Néhány szomorú példa:

„… elhagyta az országot a hidegfront előtt érkezett szélvihar, amely kidőlt fákat, megrongált háztetőket, leszakított vezetékeket hagyott maga mögött. Heten kerültek kórházba szén-monoxid-mérgezéssel Vasmegyerről, feltehetően az erős szél visszafújta az égésterméket a családi házba.” (Népszabadság)

„… az erős szél az egyik lakás kéményén visszanyomta a gázkazán égéstermékét, s a szén-monoxid mérgezéstől egy négytagú család lett rosszul és szorult orvosi segítségre.” (DunaTV)

„Nagykanizsán fürdés közben halt meg egy 3 gyerekes 33 éves nő, aki egy alig másfél éve épült házban lakott. Az orvos szakértői vizsgálat megállapította: a halál oka szén-monoxid-mérgezés. A rendőrségi vizsgálat folyamatban van...” (RTL)

Az azóta elkészült igazságügyi szakértői vélemény azonban emberi mulasztásra utaló - tervezési és kivitelezési - hiányosságokat állapított meg.

„…Érden halálos szén-monoxid mérgezés történt. A szoba-konyhás lakást gázkonvektorral fűtötték, és mint utóbb kiderült, a konvektor égéstermék-kiáramlása nem volt megfelelő, ezért az égéstermék visszakerült a lakásba. Az Érdi Megyei Jogú Városi Tűzoltóság kiérkezett szakemberei 12 térfogatszázalék koncentrációjú szén-monoxidot mértek, az ott lakó ezt belélegezte és ez okozta a halálát. ... a megkérdezett kéményseprő megerősítette: hogy egy szabályosan szerelt készüléknél az égéstermék nem juthat a lakásba, de mint mindenütt, itt is fordulhatnak elő hibák. Az érdi konvektor esetében az történhetett, hogy valamilyen ok – talán festés – miatt eltávolították, majd visszaszerelték a készüléket, azonban nem figyeltek arra, hogy az összerakás után is tökéletesen zárjon az azbeszt szigetelés. Valószínű, hogy a szél visszanyomta az égésterméket a készülékbe, onnan pedig a szigetelés hézagjain át bekerült a lakótérbe. A szakértő hozzátette: kifogástalanul szerelt konvektor esetében is előfordulhat, hogy a szén-monoxid a fűtött helyiségbe kerül, ha az ablakon vagy körülötte nagyobb rések vannak. (Százhalombattai hírtükör)

Egy végfelhasználónk panaszolta el, hogy szerinte rossz a vészjelző készülék, mert neki kettő van a házban és az egyik rendszeresen megszólal. Megfigyelte a panaszos azt is, hogy a vészjelzés mindig azután hallható, amikor kikapcsolja a konyhai elszívót. Egy rövid beszélgetés nyomán kiderült, hogy az illetőnél tömör légzárású ajtók és ablakok vannak, valamint nyitott égésterű a kazánja, amely a konyhától csak egy belső ajtóval van elválasztva. Mivel az elszívó a tömör légzárású és zárt ablakokon keresztül levegő utánpótlást nem kapott, az elszívó által létrehozott nyomáscsökkenés megfordította a kéményben a füstgáz áramlását, így a füstgáz a kémény helyett a lakótérbe távozott. Baleset szerencsére nem történt. (Honeywell)